![]() Päevaalgus kallinebANTS KULL, 22. juuni 2011Paljudel eestlastel algab päev hommikukohvi joomisega kodus või töökohal. Üks tahab kohvile koort või suhkrut, mõni mõlemat. Magusasõpradel mure tõusmas - eurode ajal on suhkur läinud juba topeltkalliks ja hind muudkui kerkib. Mõned ametimehed lohutavad: Soomes veel kallim - egas ilmaasjata käida sealt Eestisse poodi. Vaikides lähevad asjapulgad mööda sellest, et üle lahe on tööliste palk kolm-neli korda suurem. Saksa suhkrust olevat Eestis müüdav peaaegu kaks korda „väärtuslikum". Siinsed müügikorraldajad seletavad: eks seepärast, et Eesti on nii kole väike ja tema turg nii hirmus kitsas. Suures Liidus olemisest, mis pidi jube kasulik olema, polegi meie ostjal mingit tolku! Toiduained, eriti maiustused kõikjal üha kallimad. Poes kostab ema ja lapse sõnelemist teemal: maiustuste jaoks raha pole! Kui mõni väike maiasmokk sellest aru ei taha saada, hakatakse teda sealsamas poeriiulite vahel „kasvatama" - otsekui oleks kaubandusasutus nüüd veel ka kasvatus- ja karistusasutus. Minu nooruses sihukest probleemi polnud - siis oli elu Eestis päris või peaaegu suhkruvaba. Näiteks ajalehes „Eesti Sõna" ilmus 28. juulil 1942 tore lugu, kuidas Majandus- ja Rahandusdirektooriumi kodumajandusameti eriteadlased õpetavad tegema suhkruvabu hoidiseid ja kompotte. Praegu on elu Eestis ikka veel vahva küll. Nüüd vaatab perenaine telekast, kuidas telekokk soovitab mõne toidu maitsestamiseks lisada kas veini või konjakit. Head isu! ANTS KULL, Tallinn
[lisatud ajalehefaksiimile „Hoidised ja kompott ilma suhkruta. Kodumajandusametis koostati vastavad juhised perenaistele. Rosinate ja tee aseaineks metsmaasikad". Selle saatetekst: Kitsad ajad on eestlasi õpetanud üllatavalt leidlikeks ja mis tahes olukorras hakkama saajaiks. Seevastu on harvad jõukamad ajad sigitanud vaid saamatust ja abitust.] Viimati muudetud: 22.06.2011
| ![]() Tagasi uudiste nimekirja |