![]() Nädala juubilar GORDON RAMSAY 50INDREK VEISERIK, 09. november 2016Gordon Ramsay on praegu ilmselt tuntuim kokk maailmas. Ta on armastatud mitte ainult televaatajate, vaid ka toidunautlejate ja -kriitikute hulgas. Tema telesaated on ülipopulaarsed ja tema raamatud bestsellerid ning üle kogu maailma asuvaid Ramsay restorane on pärjatud ühtekokku 16 Michelini tärniga*.
Kahtlemata on Gordon Ramsay üks kirglikumaid telestaare. Emotsionaalsuse kogu eluks tagas varajane jalgpallikirg – ta mängis Oxford United’i ja Glasgow Rangers’i noortemeeskonnas, kuid pidi 18-aastaselt jätma põlvevigastuse tõttu jalgpallurikarjääri. Õppima asus ta hotellimajandust – kehvade hinnete tõttu mujale sisse ei saanud. Pärast kooli lõpetamist asus tööle Londoni restoranides, kust liikus edasi Prantsusmaale. Seal saigi alguse tema kokakarjäär. „Armastan siiani jalgpalli. Minu arvates sarnaneb kokkamine vägagi jalgpalliga – see pole töö, vaid kirg. Kui saad kummaski valdkonnas heaks ja edukaks, siis on tegemist unistuse täitumisega, ning raha pärast pole siis enam kunagi tarvis muretseda,“ on tänane juubilar öelnud.
Gordon James Ramsay sündis 8. novembril 1966 Šotimaal, kuid kasvas üles Inglismaal vaeses peres. Tema ema oli meditsiiniõde, isa – vägivaldne alkohoolik. Abikaasaks on tal Tana (Cayetana Elizabeth), kellega neil on neli last. Tana isa Chris Hutcheson on Ramsay restoraniimpeeriumi alustala – tema julgustaski Gordonit avama 1998. aastal esimest restorani Londonis Chelseas ja andis selleks algkapitali. Tegemist on nn. paraadrestoraniga, mis 2001. aastast alates on hoidnud kolme Michelini tärni. See on üsna erakordne saavutus. Gordon Ramsay tiim pole 18 aasta jooksul muutunud, ja selle üle on ta hetkel kõige uhkem! Üheskoos on tegutsetud ja pingutatud restorani avamisest saati. 31 protsenti ülikasumlikust firmast kuulub Chris Hutchesonile ja 69 protsenti Gordon Ramsayle.2015. aastal ajakiri Forbes hindas Ramsey 12 kuu teenistuseks 60 miljonit dollarit, asetades ta 21. kohale maailma enim kasumit teenivate kuulsuste seas. Oma esimese raamatu „Gordon Ramsay’s Passion For Flavour” (Gordon Ramsay kirg maitsete vastu) kirjutas ta 1996. aastal. Üldse on tal 21 raamatut. 2006. aastal ilmunud elulooraamat „Humble Pie” (Tagasihoidlik pirukas) tõusis Inglismaal bestselleriks. Sama aasta septembris nimetati Gordon Ramsay kõige mõjukamaks persooniks Inglismaa toitlustus- ja teenindussfääris. Eesti keeles on Gordon Ramsay raamatutest ilmunud „Maailma köök” (2009). Sellesse on kokku kogutud retseptid saatest „The F-Word”. Telekokk sai Gordon Ramsayst 2004. aastal. Esimene kokasaade kandis nime „Ramsay’s Kitchen Nightmares” (Ramsay köögi õudused). Igal nädalal valis Gordon Ramsay välja ühe kehvas olukorras oleva restorani ja üritas seda üles upitada. See värvikas saatesari on jooksnud ka Eestis. Just selles kogus ta tuntust oma teravate ja isegi ropuvõitu väljaütlemistega. Mõned näited Ramsay kokandusrepertuaarist: „Mu vanaema oskab paremini seda toitu teha kui sina, ja ta on surnud!“, „Seda lammast on nii vähe küpsetatud, et ta kohe läheb Maryle kooli järele“, „Sinu kana on nii kummine, et [rehvifirma] Goodyear helistas mulle ja palus selle retsepti“, „See salat on nii halvasti maitsestatud, et shokeeriks isegi Lady Gaga’t“, „Sinu toidutegemisega kaasnes nii palju suitsu, et punanahad tulid siia rahu sõlmima“, „Sa kasutasid nii palju õli (oil tähendab inglise keeles ka naftat – Toim.), et USA armee kavatseb seda taldrikut kohe rünnata“, „See kana on nii toores, et oskuslik loomaarst võiks suuta teda veel elustada“ jne. Seriaalist läbi käinud restoranidest töötab praegu endiselt kõigest vaid üheksa. Ramsay on tunnistanud, et vandumine ja karm olemine kuulub kokanduse juurde. Ainult nii on tema sõnul võimalik köögis häid tulemusi saada. Mis muudab Ramsay samas meeldivaks, on see, et ennekõike on ta karm ja nõudlik enda suhtes. Ja tahab, et teised kokad oleks temaga samal tasemel. Aasta hiljem alustati saatesarja „Hell’s Kitchen” (Põrgulik köök), kus Ramsay pidas võimalikuks kahe nädalaga kuulsustest koosnevat meeskonda Michelini tähe vääriliselt kokkama panna. Järgnes „The F-Word”, kus kuulsa saatekülalise tehtud roog võistles Ramsay valmistatuga. Ramsay arvates peab iga inimene oskama teha neid viit toitu: hamburgerit, kanarooga, tervislikku hommikusööki, magustoitu ning üht sellist hautist, mida kõlbab süüa nädal aega järjest. Kunagi 110 kilo kaalunud Gordon Ramsay on tuntust kogunud ka maratonidel ja triatlonidel osalemisega. Tema sõnul ei tohi kokk olla ülekaalus, sest higistav ja hingeldav toiduvalmistaja ei ärata klientides usaldust. Ka eestlane on teeninud leiba ühes Ramsayle kuuluvas restoranis Iirimaal. Täna Tallinna kõige kõrgema ja kaunima vaatega Swissoteli restorani „Horisont“ kööki juhtiv Marko Sõmer meenutas seda ajakirjas „Director“. Perfektsionism tolles restoranis oli suur. Kui šalottsibula kuubikud polnud lõigatud õiges suuruses, läks tehtud töö lihtsalt n-ö supimassiks, ja ülitäpne hakkimine hakkas otsast peale. Kui ühele taldrikule jõudis ala- või üleküpsenud liha, tuli kogu laudkonnale valminud toit prügikasti visata ja küpsetamisega otsast peale alata. „Emotsioonid olidki kohati nagu Hell’s Kitchenis,“ märkis Marko Sõmer. Korra õnnestus tal ka maailmakuulsat kokka ennast kohapeal näha, kui Ramsay 2010. aastal korraldas restoranis Powerscourts galaõhtusöögi. „Ta tuli, maitses üle ja veendus, et kõik on nii, nagu tema ise teeks. Mees oli täitsa teistsugune, kui ma teda Hell’s Kitchen’is või KitchenNightmare’is olin näinud. Rahulik ja sõbralik. Tuli kööki nagu pealik, maitses seda ja teist – teda ei huvitanud, kas portsjonid olid üle loetud või mitte,“ meenutas Marko Sõmer.
* Maailma parimatele restoranidele jagab autorehvifirma Michelin enam kui 80 aastat tagasi loodud restoranide hindamissüsteem Michelini tärne, millega hinnatakse restorani puhul nelja omadust: toidu maitset, välimust, peakoka “käekirja” ehk köögi isikupära, hinna ja kvaliteedi suhet. Absoluutsesse tippu, kolme-tärni-restoranide hulka on viimastel aastatel kuulunud ca 100 restorani. Riike, kus 3-tärnilisi restorane leida võib, oli maailmas 2015. aastal üksteist. Jaapanis on 3-tärnilisi koguni 32, Prantsusmaal 27, Saksamaal 10. Eestis täna veel ühtki Michelini tärniga restorani ei ole.
INDREK VEISERIK Viimati muudetud: 09.11.2016
| ![]() Tagasi uudiste nimekirja |