![]() Arsti nõuanne: Mis on legionelloos ja kas see haigus ohustab ka meid?01. juuni 2005Legionelloos ehk leegionäride haigus on ägeda kulu ja bakteriaalse päritoluga nakkushaigus, mille põhihaigusvormiks on kopsupõletik. Leginelloosi tekitaja on mikroob Legionella pneumophila, millel on seitse serotüüpi. Mikroob toodab endotoksiini (mürkainet), on hemolüütilise (vere punaliblesid lagundavat) toimega ning kõrge tõvestamisvõimega. Legionelloosi lõimetusperiood on 210 päeva, sagedamini 56 päeva. Iseloomulikud haigustunnused: kõrge palavik, köha, pea- ja lihasvalu, hingeldus, valu rinnus; harvem esineb kõhulahtisust. Risk Eestis legionelloosi nakatuda on sama suur kui mujal maailmas. Ka Eesti naaberriikides on hakatud järjest enam legionelloosi diagnoosima ning pole põhjust väita, et meil seda tõbe ei esine. Inimeste vastuvõtlikkus sellele haigusele on suur. Eeskätt on ohustatud need, kelle immuunsüsteem on nõrgenenud: vanemad inimesed, diabeedihaiged, narkomaanid, alkohoolikud, kroonilised suitsetajad. Meestel on naistest suurem vastuvõtlikkus. Legionellad elavad ja säilivad hästi magedas vees: veekogudes, seadmete bioloogilistes kiledes, seisva veega või nõrga voolusega veetorudes, niisutusseadmetes ja ventilatsioonisüsteemides. Neid on leitud ka kaldapinnasest. Kõige tõenäolisem legionellade edasikandumise tee on saastunud vee pritsmete (aerosoolide) sissehingamine. Haigustekitajad ei levi inimeselt inimesele. Legionelloosipuhangud esinevad suvel ja sügisel, üksikjuhtudel aastaringselt. Põhjamaades on nakatumine peamiselt (70%) seotud reisimisega (eriti Vahemeremaadesse) või haiglas viibimisega. Legionelloosi ennetamiseks tuleb pidevalt puhastada igat liiki veega kokkupuutuvaid süsteeme. Seda eeskätt kohtades, kus korraga liigub/elab rohkem rahvast. Legionellad hävivad vee temperatuuri tõstmisel üle +60° ning 70%-lise alkoholi, 1%-lise formaliini, 0,002%-lise fenooli toimel ühe minutiga ja 3%-lise kloramiini toimel kümne minutiga. Kuulo Kutsar, MD, Ph. D Viimati muudetud: 01.06.2005
| ![]() Tagasi uudiste nimekirja |