Logo
13. juuni 2018
23 (1104)

Väljaandja:
MTÜ Vaba Ajakirjandus

Kesknädal jätab endale õiguse
kommentaare tsenseerida
Prindi

Maie Niit: „Kriis ei loe, Otepää Lihatööstus areneb ikka!"

HEIMAR LENK,      02. november 2011

Majanduse madalseisu ja kriisi kiuste avati 21. oktoobril Otepää Lihatööstuses rekonstrueeritud singitootmiskäitis.
 


Piduliku sündmuse ajal tegin palju pilte, aga üks neist sai eriline. Palusin poseerima kolm, kelle kohta öeldi eriliselt sooje sõnu. Nendeks on Otepää Lihatööstuse Edgar juht ja asutaja Maie Niit ning abielupaar Malle ja Jaan Pentsa. Nad kõik on üheskoos töötanud ligi 20 aastat, oma oskusi ja hinge ettevõtte arengule pühendades. Tulemus on näha: eranditult kohalikku toorainet ehk ümberkaudsete talude toodangut kasutav lihatööstus on raskustele vaatamata vastu pidanud, eesti toidu marki kõrgel hoidnud, eestlaste rahvusmenüüd rikastanud. Erilisest töössesuhtumisest räägib ka tõik, et ei Malle ega Jaan ole nende pikkade aastate jooksul puudunud töölt mitte ühtki päeva.

Uus tootmisüksus

21. oktoobrer oli Otepää Lihatööstusele tähtis päev - astuti taas samm Euroopa poole. Lumivalged laed, seintel sätendav kahhel, torud roostevabast terasest. Lausa lust vaadata! Ja tooted peavad nüüdsest veelgi maitsvamad tulema.

Edgari juht ja kogu tegevuse eestvedaja Maie Niit tuli Otepääle Tartust ja 1992. aastast alustas tema ettevõte Vana-Otepääl oma edulugu.


Foto 1

Poolsada inimest on aastaid regulaarselt tööd saanud, kohalikel talupidajatel on võimalus omatoodetud liha siinsamas müüa. Just kodumaisest toorainest eesti toidu valmistamine on olnud üks eesmärke, millest püütakse ka rasketel aegadel lähtuda.

Foto 2

Tööpere kogunes tähtsat päeva tähistama ja üksteist õnnitlema. Tänusõnad projekteerijaile ja ehitajaile, kiidusõnad vallavalitsuse ja külakogukonna poolt. Kõige suurema aplausi teenisid need, kes päevast päeva oma tubli tööga tõestavad, et ka kaugel Tallinnast on edukas ettevõtlus võimalik.

Foto 3

Ligi kakskümmend aastat on Otepää linna külje all tegutsenud lihatööstus, mis kuulus kaugemalgi. Maitsvat Nuustaku vorsti ja sinki ostetakse meelsasti Tallinna keskturul, Solarise keskuse kaubamajas, Nõmme turul ja paljudes teistes kohtades. Otepääl asub ettevõtte esinduskauplus, mille juurde kuulub restoran ja isegi hotell.

Foto 4

President Toomas Hendrik Ilves pidas Otepää lihameistrite tööd ja kaasalöömist kodukandi arendamisel tähtsa auhinna vääriliseks. Nüüd ripub see ettevõtte peasissekäigu kõrval seinal ja tuletab meelde, et siin osatakse maaelu austada ja kohalikku ettevõtlust arendada.

 

HEIMAR LENK

tekst ja fotod

heimar.lenk@riigikogu.ee





Viimati muudetud: 02.11.2011
Jaga |

Tagasi uudiste nimekirja

Nimi
E-mail